Тунець: Шкода і Користь

Тунець – популярний вид морської риби, який входить до складу багатьох страв японської кухні. Це дуже корисний продукт, що володіє ніжним і вишуканим смаком. Саме тому фахівці використовують Тунець для приготування ролів. Але важливо розуміти, що тунець живиться морським кормом, з-за чого у його м'ясі можуть міститися паразити, небезпечні для здоров'я людини. У наступних пунктах ми поговоримо про користь і шкоду тунця.
Риба тунець: склад і харчова цінність
Чому тунець користується підвищеним попитом серед кухарів? Вся справа в харчової цінності продукту. До складу м'яса цього мешканця морських глибин входить безліч корисних хімічних сполук, серед яких виділимо наступні:
- Білки;
- жирні кислоти;
- вітаміни;
- мікро/макро елементи.
Не секрет, що м'ясо тунця містить масу корисних для організму сполук. Окремо відзначимо жирні кислоти Омега-3/6, надають позитивний вплив на органи серцево-судинної системи. Варто відзначити, що дані елементи несприйнятливі до багатьох процесів технічної обробки продуктів, тому можуть потрапляти в організм навіть після вживання консервованого тунця.
Крім того, тунець містить відносно велику кількість білка (24 г у 100 г продукту), який добре засвоюється організмом і насичує його амінокислотами.
Тунець – низькокалорійний продукт, енергетична цінність якого не перевищує 140 кКал. Тому його можна сміливо включати в раціон розвантажувальних днів і дієт. Запечена риба, калорійність якої становить 187 кКал, так само підходить для дієтичного столу, але її бажано вживати разом з овочами.
Консервований тунець, калорійність якого дорівнює 240 кКал, втрачає деякі позитивні якості, але в його склад продовжують входити елементи Омега-3 і Омега-6, що робить м'ясо дуже корисним і поживним. Консервовану рибу можна сміливо включати в раціон спортсменів та бажають скинути вагу.
Користь і Шкода
Крім того, що м'ясо тунця може похвалитися унікальними поживними характеристиками, воно володіє цілим рядом корисних і шкідливих властивостей, про які ми далі і поговоримо.
Користь тунцяКорисні властивості м'яса тунця:
- Перед тим, як потрапити на кухню, риба проходить кілька стадій обробки, що знищують все паразитні мікроорганізми, тому продукт абсолютно нешкідливий для здоров'я людини.
- Регулярне вживання риби підвищує стресостійкість та знижує ризик виникнення злоякісних новоутворень.
- Мікроелементи, що містяться в тунці, надають позитивний вплив на серцево-судинну систему і помітно покращують мозкову активність.
- Риба повинна обов'язково входити в раціон людей похилого віку, адже вхідні в її склад речовини запобігають утворенню холестеринових бляшок, завдяки чому знижується ризик формування тромбів.
- Продукт показаний діабетикам і гіпертонікам, так як він здатний нормалізувати всі проблемні процеси в організмі.
- Регулярний прийом в їжу м'яса тунця призводить до зменшення відсотка алергічних реакцій і зміцненню імунітету.
- Наявність у складі риби натрію і калію позитивно впливає на роботу нирок, що призводить до нормалізації балансу води в організмі.
- М'ясо тунця є прекрасним антидепресантом і робить благотворний вплив на психічне здоров'я представниць прекрасної статі.
- Входить до складу риби мінерал сильний, очищає печінку від шлаків і токсинів.
- Високий вміст йоду в продукті здатне запобігти виникненню патологій щитовидної залози, а також знизити прояви слабкості і хронічної втоми.
Шкідливі властивості м'яса тунця:
- Високий вміст натрію. Для прикладу, в одній банку консервованого тунця в середньому міститься 600 мг натрію. Потрапляння великої кількості цієї хімічної речовини в організм може стати причиною виникнення гіпертонії і навіть інсульту.
- Важкі метали. Тунець – хижак, що вживає в їжу більш дрібних риб, у багатьох з яких спостерігається висока концентрація ртуті. Як показує практика, в м'ясі тунця, досяг досить великих розмірів, накопичується кількість ртуті, що здатна нанести шкоду здоров'ю людини. Тому фахівці рекомендують використовувати на кухні більш дрібні види цієї риби.
- Вредные химические вещества. Из-за сильного загрязнения океанов, в организм рыбы попадают многие токсичные вещества (ПХБ, диоксины и другие) опасные для здоровья человека. Не менее опасным может быть и мясо тунца, выращенного в рыбоводческом хозяйстве, так как всегда есть вероятность, что в его рацион добавлялись антибиотики и гормоны.
- Риск пищевого отравления. Даже малейшие нарушения технологии обработки рыбы могут стать причиной пищевого отравления. Поэтому лучше отдавать предпочтение свежему тунцу.
Медики не рекомендуют принимать в пищу мясо тунца следующим категориям людей:
- Аллергики;
- вагітні жінки;
- хворі з нирковою недостатністю;
- діти у віці до 3-х років.