Кошик
527 відгуків
+380 (93) 669-41-67
+380 (63) 682-35-86
ул. Михайла Грушевского 41, Одеса, Україна
Кошик
Food's Good: товары для суши и блюд восточной кухни

Тунець: Шкода і Користь

Тунець: Шкода і Користь

Тунець – популярний вид морської риби, який входить до складу багатьох страв японської кухні. Це дуже корисний продукт, що володіє ніжним і вишуканим смаком. Саме тому фахівці використовують Тунець для приготування ролів. Але важливо розуміти, що тунець живиться морським кормом, з-за чого у його м'ясі можуть міститися паразити, небезпечні для здоров'я людини. У наступних пунктах ми поговоримо про користь і шкоду тунця.

Риба тунець: склад і харчова цінність

Чому тунець користується підвищеним попитом серед кухарів? Вся справа в харчової цінності продукту. До складу м'яса цього мешканця морських глибин входить безліч корисних хімічних сполук, серед яких виділимо наступні:

  • Білки;
  • жирні кислоти;
  • вітаміни;
  • мікро/макро елементи.

Не секрет, що м'ясо тунця містить масу корисних для організму сполук. Окремо відзначимо жирні кислоти Омега-3/6, надають позитивний вплив на органи серцево-судинної системи. Варто відзначити, що дані елементи несприйнятливі до багатьох процесів технічної обробки продуктів, тому можуть потрапляти в організм навіть після вживання консервованого тунця.

Крім того, тунець містить відносно велику кількість білка (24 г у 100 г продукту), який добре засвоюється організмом і насичує його амінокислотами.

Тунець – низькокалорійний продукт, енергетична цінність якого не перевищує 140 кКал. Тому його можна сміливо включати в раціон розвантажувальних днів і дієт. Запечена риба, калорійність якої становить 187 кКал, так само підходить для дієтичного столу, але її бажано вживати разом з овочами.

Консервований тунець, калорійність якого дорівнює 240 кКал, втрачає деякі позитивні якості, але в його склад продовжують входити елементи Омега-3 і Омега-6, що робить м'ясо дуже корисним і поживним. Консервовану рибу можна сміливо включати в раціон спортсменів та бажають скинути вагу.

Користь і Шкода

Крім того, що м'ясо тунця може похвалитися унікальними поживними характеристиками, воно володіє цілим рядом корисних і шкідливих властивостей, про які ми далі і поговоримо.

Користь тунця

Корисні властивості м'яса тунця:

  1. Перед тим, як потрапити на кухню, риба проходить кілька стадій обробки, що знищують все паразитні мікроорганізми, тому продукт абсолютно нешкідливий для здоров'я людини.
  2. Регулярне вживання риби підвищує стресостійкість та знижує ризик виникнення злоякісних новоутворень.
  3. Мікроелементи, що містяться в тунці, надають позитивний вплив на серцево-судинну систему і помітно покращують мозкову активність.
  4. Риба повинна обов'язково входити в раціон людей похилого віку, адже вхідні в її склад речовини запобігають утворенню холестеринових бляшок, завдяки чому знижується ризик формування тромбів.
  5. Продукт показаний діабетикам і гіпертонікам, так як він здатний нормалізувати всі проблемні процеси в організмі.
  6. Регулярний прийом в їжу м'яса тунця призводить до зменшення відсотка алергічних реакцій і зміцненню імунітету.
  7. Наявність у складі риби натрію і калію позитивно впливає на роботу нирок, що призводить до нормалізації балансу води в організмі.
  8. М'ясо тунця є прекрасним антидепресантом і робить благотворний вплив на психічне здоров'я представниць прекрасної статі.
  9. Входить до складу риби мінерал сильний, очищає печінку від шлаків і токсинів.
  10. Високий вміст йоду в продукті здатне запобігти виникненню патологій щитовидної залози, а також знизити прояви слабкості і хронічної втоми.
Шкода тунця

Шкідливі властивості м'яса тунця:

  1. Високий вміст натрію. Для прикладу, в одній банку консервованого тунця в середньому міститься 600 мг натрію. Потрапляння великої кількості цієї хімічної речовини в організм може стати причиною виникнення гіпертонії і навіть інсульту.
  2. Важкі метали. Тунець – хижак, що вживає в їжу більш дрібних риб, у багатьох з яких спостерігається висока концентрація ртуті. Як показує практика, в м'ясі тунця, досяг досить великих розмірів, накопичується кількість ртуті, що здатна нанести шкоду здоров'ю людини. Тому фахівці рекомендують використовувати на кухні більш дрібні види цієї риби.
  3. Вредные химические вещества. Из-за сильного загрязнения океанов, в организм рыбы попадают многие токсичные вещества (ПХБ, диоксины и другие) опасные для здоровья человека. Не менее опасным может быть и мясо тунца, выращенного в рыбоводческом хозяйстве, так как всегда есть вероятность, что в его рацион добавлялись антибиотики и гормоны.
  4. Риск пищевого отравления. Даже малейшие нарушения технологии обработки рыбы могут стать причиной пищевого отравления. Поэтому лучше отдавать предпочтение свежему тунцу.

Медики не рекомендуют принимать в пищу мясо тунца следующим категориям людей:

  • Аллергики;
  • вагітні жінки;
  • хворі з нирковою недостатністю;
  • діти у віці до 3-х років.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner