Кунжут (від лат. Sesamum — олійна рослина) — одна- та багаторічна рослина, у стручках якої дозрівають кунжутне насіння. Є кілька різновидів насіння кунжуту: білі, жовті, коричневі та чорні. Але найчастіше трапляються два основні види: білі та чорні. Білі застосовуються в кулінарії для страв, що піддаються термічному обробленню, а чорні — навпаки. Саме цей вид ароматніший.
Використовувати насіння кунжуту людство початок дуже давно. Його застосовували з лікувальною метою ще в Давній Греції, Римі, Вавилоні та Китаї. Спогади про кунжутну олію відбиті в давній культурній спадщині багатьох країн, а також у Святому літанні. Першим, хто описує максимальну кількість корисних властивостей кунжуту та кунжутної олії, був Авіценний, який створив величезну працю з лікування в 11 в.
Калорії, ккал:
565
Білки, г:
19.4
Жири, г:
48.7
Вуглеводи, г: 12.2
У кунжуті містяться вітаміни А, В1, В2, В12, С, Е, амінокислоти, мінерали, потужний антиоксидант сезамін (калоризатор). Він багатий на калій, кальцій, магній, фосфор, залізо та ін. І в сукупності вони надають людині бадьорості та здоров'я.
До його складу входить така речовина, як-от фітин, що сприяє відновленню мінерального балансу в організмі, а також лецитин і харчові волокна. Кунжут корисний для профілактики множинних недуг, зокрема й ракових, він знижує рівень холестерину в крові, покращує стан волосся, нігтів, нервової системи, нормалізує обмін речовин і ін.
Дивитися інші приправи та спеції
- Ціна: 207 ₴/кг