Сухарі Панко (яп. パン粉?) — традиційна японська панировочная суміш для смаження у фритюрі, що складається з великої і повітряної сухарній крихти і, в залежності від виробника, приправ та прянощів.
Назва походить від португальського «pão» (пан) — «хліб», запозиченого японською мовою безпосередньо, ияпонского «ко» — «порошок», «мука».
Традиційно панко проводиться з хліба, позбавленого кірочок і выпекающегося шляхом пропускання через дерев'яні або пластикові форми з тістом електричного струму. Отримувані при цьому буханця позбавлені щільних кірок і швидко черствіють, після чого розмелюють на особливих, менш травмуючих м'якуш млинах. За рахунок цього сама крихта виявляється більшою, а її структура більш насичена повітряними бульбашками по порівнянні з щільною крихтою європейського хліба.
Приправа використовується для смаження у фритюрі ролів, овочів, м'яса (наприклад, короккэ або тонкацу) иморепродуктов. Панировочная суміш зазвичай буває двох кольорів: яскраво-жовтого (з додаванням прянощів, у тому числі куркуми) і білого. Панко надає пишність продуктів і більш красивий вигляд страв. Крім того, легка і повітряна текстура панірування дозволяє легко стекти зайвому маслу, роблячи страви менш жирними.
До складу входять наступні інгредієнти: пшеничне борошно, дріжджі, цукор, сіль, соєве борошно.
- Ціна: 168 грн/кг