Рослинні олії, рослинні жири — продукти, що витягуються з рослинної сировини та складаються з тригліцеридів жирних кислот і супутніх ним речовин (фосфоліпіди, вільні жирні кислоти, воски, стероли, речовини, що надають забарвлення й ін.)
Сировиною для отримання рослинних олій слугують:
Насіння олійних рослин (сонячник, сою, ріпак, бавовняний, льон, кунжут, розторопша, чорний кмин, гірчиця, мак, конопля);
Плоди олійних рослин (пальми, оливки);
Олія, що містить відходи перероблення рослинної сировини (зародиші пшениці, кукурудзи, рису, плодові кісточки вишні, винограду, абрикоса, насіння кавуна, насіння дині, томатів, гарбуза, ялинка, обліпиха);
Горіхи (макадамія, пекан, кедр, бразильський, волоський, фісташка, кокос, фундук, миндаль)