Фунчо́за[1] (дунг. 粉絲子, кит. трад. 粉絲, упр. 粉丝, пінінь: f nsö, пал.: феньси, шпалери назви — «скляна, крохмальна, китайська локшина») — страва китайська, корейська, японська та інших азійських кухонь, яка готується із сухої локшини (т.н. скляна локшина) з приправами з маринованого перцю та джоса, моркви, редьки, цибулі та інших овочів. Подається в гарячому або холодному вигляді. Також може подаватися з грибами або зм'ясом (що характерно для корейської закуски чапчхе).
Фунчоза паковання 1000 грамів, 10 пачок у ящику
скляну локшину зазвичай отримують із крохмалю бобів мунг. Реже використовується крохмаль картоплі, фосфору, канни, ямсу. У сучасному виробництві бобовий крохмаль може замінюватися на дешевший кукурудзяний крохмаль.
Зазвичай скляна локшина має в розрізі круглий переріз; діаметр різниться. Продається в сушеному вигляді. Використовується в супах, салатах, смажених у фритюрі стравах. Свою назву «скляна локшина» дістала через напівпрозорий вигляд, який набуває після варіння.
У Росії часто скляну локшину неправильно називають рисовою. На відміну від рисової локшини, виробленої з рисового борошна, яка після варіння стає білою, майже відмінною від спагеті, крохмальна локшина стає напівпрозорою, але менш стійкою до термічного оброблення. Саме в такій суміші робиться салат «Фунчоза», не перетворюючи його на кашу, а залишаючи волокнам локшини еластичність і звичні смакові якості.
- Ціна: 259 ₴