Пательки для їжі — пара невеликих паличок, традиційний столовий прилад у Східній Азії. До чотирьох країн, де переважно використовують палички, належать Китай, Японія, Корея та В'єтнам. У Таїланді, з введенням у поводження в XIX столітті королем Рамою V європейських столових приборів, паличками їдять тільки локшину або супи. Палички зазвичай виготовляють із дерева, металу, кістки, слонової кістки, а зараз також із пластику. Афіни, що в імператорському палаці Китаю для виявлення отрут у їжі використовувалися срібні палички.
ПАКОВАННЯ 100 ПАР
Принцип утримання паличок для їжі
- ійський палець і мізинець необхідно притиснути один до одного, вказівний і середній — злегка витягнути вперед.
- Нижня паличка кладеться в ложевину між пензлем руки та великим пальцем, водночас її нижній, тонкий кінець спирається на третю (нігтьову) фалангу безіменного пальця, а товстий кінець приблизно на 1⁄4 виступає за межі долоні.
- Потім верхня паличка кладеться на третю (нігтьову) фалангу середнього пальця, першу фалангу вказівного, і дотримується кінчиком великого; паличку потрібно тримати приблизно як олівець.
Нижня паличка під час їжі залишається нерухомою, всі маніпуляції виконуються за допомогою верхньої: коли розпрямляються середній і вказівний пальці, палички розсуваються. Відповідно, згинаючи середній і вказівний пальці, виводять палички разом, захоплюючи шматки їжі. Головна умова, що гарантує успішне користування паличками — не напружувати руку. Пензель руки має бути розслаблений, а рухи — легкими, спокійними. Для розвитку навичок поводження з паличками рекомендується потренуватися на дрібних предметах — горошинах, зернах кукурудзи.
Палички — частина культури та історії, користування ними оточена масою умовностей і церемоній. Є безліч правил і гарних манер, що мають відношення до паличках, причому етикет у різних країнах має свої характерні риси. Загальна частина правил загалом має такий вигляд:
- Палички використовуються тільки для того, щоб взяти їжу та покласти її в рот або на свою тарілку. Будь-які інші маніпуляції за допомогою паличок можуть вважатися не відповідними етикету. Зокрема, не варто:
- стукати паличками по столу, тарілці або інших предметах, щоб покликати офіціанта;
- «малювати» паличками на столі;
- «бродити» паличками навколо їжі;
- копатися паличками в мисці в пошуках найкращого шматка — потрібно брати їжу зверху.
- Треба заздалегідь вибирати шматок. Дотронувшись паличками до шматка, потрібно взяти його та з'їсти.
- Не можна наколювати їжу на палички.
- Не можна трясти палички, щоб остудити шматок.
- Негарно облизувати палички, і взагалі тримати палички в роті просто так.
- Не можна вказувати паличками, не треба махати ними в повітрі.
- Не треба пересувати посуд за допомогою паличок. Посуд береться тільки руками.
- Перш ніж попросити ще рису, палички потрібно покласти на стіл.
- Не можна вкотіти палички в їжу. Це вважається поганим тоном, позаяк схожий на палички з пахощами, які ставлятьмерлим родичам.
Дивитися інші столові та кухонні аксесуари
- Ціна: 130 ₴/упаковка