Палички для їжі — пара невеликих паличок, традиційний столовий прилад у Східній Азії. До чотирьох країнах, де переважно використовують палички, належать Китай, Японія, Корея і В'єтнам. У Таїланді, з введенням в обіг в XIX столітті королем Рамою V європейських столових приладів, паличками їдять тільки локшину або супи. Палички зазвичай виготовляють з дерева, металу, кістки, слонової кістки, а в даний час також із пластику. Вважалося, що в імператорському палаці Китаю для виявлення отрут в їжі використовувалися срібні палички.
УПАКОВКА 100 ПАР
Принцип утримання паличок для їжі
- Безіменний палець і мізинець необхідно притиснути один до одного, вказівний і середній — злегка витягнути вперед.
- Нижня паличка кладеться в улоговинку між кистю руки і великим пальцем, при цьому її нижній, тонкий кінець спирається на третю (нігтьову) фалангу безіменного пальця, а товстий кінець приблизно на ¼ виступає за межі долоні.
- Потім верхня паличка кладеться на третю (нігтьову) фалангу середнього пальця, першу фалангу вказівного, і дотримується кінчиком великого; паличку потрібно тримати приблизно як олівець.
Нижня паличка при їжі залишається нерухомою, всі маніпуляції виконуються з допомогою верхньої: коли розпрямляються середній і вказівний пальці, палички розсуваються. Відповідно, згинаючи середній і вказівний пальці, зводять палички разом, захоплюючи шматки їжі. Головне умова, що гарантує успішне користування паличками — не напружувати руку. Кисть руки повинна бути розслаблена, а руху — легкими, спокійними. Для розвитку навичок поводження з паличками рекомендується потренуватися на дрібних предметах — горошинах, зернах кукурудзи.
Палички — частина історії та культури, користування ними оточене масою умовностей і церемоній. Існує безліч правил і хороших манер, що мають відношення до паличок, причому етикет у різних країнах має свої характерні риси. Загальна частина правил в цілому виглядає так:
- Палички використовуються тільки для того, щоб взяти їжу і покласти її в рот або на свою тарілку. Будь-які інші маніпуляції з допомогою паличок можуть вважатися відповідними етикету. Зокрема, не слід:
- стукати паличками по столу, тарілці або інших предметів, щоб покликати офіціанта;
- «малювати» паличками на столі;
- «бродити» паличками навколо їжі;
- копатися паличками в мисці в пошуках кращого шматка — потрібно брати їжу зверху.
- Слід заздалегідь вибирати шматок. Доторкнувшись паличками до шматка, потрібно взяти його і з'їсти.
- Не можна наколювати їжу на палички.
- Не можна трясти палички, щоб остудити шматок.
- Негарно облизувати палички, і, взагалі, тримати палички в роті просто так.
- Не можна вказувати паличками, не слід розмахувати ними в повітрі.
- Не слід пересувати посуд з допомогою паличок. Посуд береться тільки руками.
- Перш ніж попросити ще рису, палички потрібно покласти на стіл.
- Не можна встромляти палички в їжу. Це вважається поганим тоном, так як нагадує палички з пахощами, які ставлять померлим родичам.
Дивитися інші столові та кухонні аксесуари
- Ціна: 130 грн/упаковка